Wat is ADHD?

De afkorting ADHD is in de volksmond zo bekend dat iedereen weet wat ADHD is, althans dat zeggen ze. Vrijwel de meeste mensen denken bij de afkorting ADHD aan mensen of kinderen die (erg) druk zijn. Dit is inderdaad een symptoom van ADHD, maar niet iedereen waarbij ADHD is gediagnosticeerd is druk. Er zijn namelijke verschillende typen ADHD. Wat is ADHD?

Afkorting ADHD

Eerst even wat anders: waar staat de afkorting eigenlijk voor? ADHD is officieel een Engelse afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vertaal je dit naar het Nederlands, dan kom je uit op: aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis. De afkorting is dus alleen van toepassing op de Engelse term van de aandoening.

ADHD is over het algemeen een aangeboren en erfelijke aandoening. Wanneer een direct familielid ADHD heeft is de kans erg groot dat andere familieleden hier ook last van hebben. ADHD is een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Specifiek gaat het om de opname van hormonen in de hersenen. Het wordt afwijkend genoemd omdat bij mensen die geen ADHD hebben de opname van hormonen normaal verloopt.  Onderzoek naar ADHD blijft altijd doorgaan omdat nog steeds niet duidelijk is hoe deze afwijking precies in zijn werk gaat.

Kenmerken van ADHD

Kenmerken van deze aandoening zijn aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze symptomen zijn al in de kindertijd aanwezig.

  1. Aandachts- en concentratieproblemen;
    Mensen met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht bij dingen te houden. Ze zijn vaak te snel afgeleid door allerlei prikkels van buitenaf.
  2. Hyperactiviteit;
    Kinderen op jonge leeftijd zijn vaak voortdurend in beweging. Kinderen en volwassenen met ADHD zijn alleen wat vaker druk. Vaak zijn ze snel opgewonden en gefrustreerd, wat leidt tot een grote onrust van binnen. Wanneer men dan stil zit of rustig moet blijven vergt dit ontzettend veel energie.
  3. Impulsiviteit;
    Doen voordat men denkt. Dat is vaak van toepassing op mensen met ADHD. Ze houden zich niet vaak bezig met de gevolgen van een actie, dat zien ze dan later pas. Ze hebben dan iets in hun hoofd en gaan daar meteen voor, vaak zonder dat ze vooraf voor ogen hebben wat er door deze impulsieve actie kan gebeuren.
Hoe vaak komt ADHD voor?

ADHD komt in alle landen en culturen voor, het is iets universeels. Men zegt dat ongeveer 3% tot 5% van de kinderen in Nederland, terwijl dit percentage bij volwassenen op 1% tot 3% ligt. Men schat dat 5% tot 12% van de wereldbevolking een vorm van ADHD heeft.

Daarnaast blijkt ADHD vaker voor te komen bij jongens dan bij meisjes, maar liefst 2 tot 3 keer zo vaak.